Recensie: Mystanica

“Sommige kennis is te gevaarlijk om te delen en kan beter voor eeuwig verborgen blijven.”

Dianne Arentsen, Mystanica
Auteur: Dianne Arentsen
Uitgeverij: Zilverspoor
Adviesprijs: €24,95
ISBN: 9789463084468

‘Nevel wordt in een onbekende kamer wakker en heeft geen idee wie ze is en hoe ze daar terecht is gekomen. Om haar rechterhand zit een handschoen met op de rugzijde een doorzichtig kogeltje en een scherm dat het getal vijftig aangeeft. Als ze op onderzoek gaat, vindt ze een geheimzinnig briefje waarin staat dat haar herinneringen zijn gestolen.
In het briefje staat eveneens informatie over de stad Mystanica. De stad is gebouwd rondom een afgrond, waarin een dikke mist hangt. Uit de must wordt nevelenergie gewonnen. Dankzij de energie kunnen robots door de stad vliegen en worden machines aangedreven. Alles wordt ermee betaald of geactiveerd, waaronder de mysterieuze runen.
Meteen staat Nevel voor een belangrijke keuze: drie deuren, drie richtingen, drie runen. Zelf hoeft ze die beslissing niet te maken, die is voor jou. Door een experiment ben jij namelijk met het boek verbonden. Ze wil erg graag haar herinneringen terug en ontdekken wat er aan de hand is, maar uiteindelijk bepaal jij welke richting het verhaal op gaat en hoe ze haar energie gebruikt.’


Ik was super benieuwd en enthousiast over dit boek omdat de lezer zelf hun keuzes mag maken! Ik schrok me wel even toen ik zag hoe dik hij was (ongeveer 600 pagina’s) maar dit is natuurlijk omdat er zoveel keuzes en paden zijn die je als lezer kan nemen. Ik zelf had dit boek in 3 dagen uit en ik heb er enorm van genoten!

Als je het boek openslaat begint het avontuur meteen, al snel mag je je eerste keuze maken en het is al meteen een heel belangrijke keuze die de rest van het boek bepaald. Buiten de keuzes die je maakt moet je ook denken aan je hoeveelheid ‘nevelenergie’ want als ze op zijn worden ook je keuzes beïnvloed. Ikzelf heb het regelmatig moeilijk gehad met het maken van keuzes want sommige zijn echt heel moeilijk.
Het verhaal is spannend en vol avontuur en mysterie. Het heeft ook een heel vlot tempo waardoor het boek moeilijk aan de kant te leggen is.

De personages waren wel leuk, ikzelf had vooral met Nevel een band omdat je ‘met haar verbonden bent via het boek’, ik wilde ook mijn best doen de juiste keuzes voor Nevel te maken waardoor je je meteen hecht aan haar. Bij de andere personages had ik het niet erg gevonden als er wat meer diepgang in zat (zoals de ouders van Nevel of haar beste vriend en broer).

Dianne schrijft met een vlotte pen en weet de lezer aan het denken te zetten. Ik vond het tof dat er hier en daar kleine illustraties doorheen het boek zaten, zo hadden we bij machines of symbolen een beter idee bij hoe ze eruit zagen. De dikte van het boek kan de doelgroep misschien wel wat afschrikken maar uiteindelijk is het verhaal veel korter omdat het puur licht aan de keuzes die je maakt.

Ik heb enorm genoten van dit boek en van het feit dat de lezer zelf beslissingen moet maken tot de laatste pagina. Ik vond dit concept heel tof en verfrissend! Ik geef Mystanica een welverdiende 4/5!

Heel erg bedankt uitgeverij Zilverspoor voor het recensie exemplaar!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s