Interview: Chinouk Thijssen

“Ik wroet verder in de aarde. Steeds sneller. Ik schuif de substantie alle kanten op, totdat ik een harde rand voel. De rand van papier. Met mijn duim en wijsvinger pak ik een briefje ertussenuit dat de grootte heeft van een visitekaartje. Het is zwart en met zwierige gouden letters staat erop:
Aarde, aarde overal
Ik stik bijna
Jij ook, zus?”

-Chinouk Thijssen, Fataal spel

Dit is Chinouk Thijssen, auteur van verschillende boeken zoals Blindelings (2015), Fataal spel (2018), Truth or Dance (2018), Break a Leg (2019),… Binnenkort komt ook het laatste deel van haar Truth or Dance-trilogie uit, Dance or Die (verschijnt op 21 oktober 2019). Ze is niet alleen auteur maar ook vlogger, zakenvrouw, redacteur en ook wel een beetje leerkracht want ze geeft online cursussen teksten corrigeren.

chinouk-thijssen-375x210.jpg


Zelf heb ik Chinouk al een paar keer ontmoet en zijn we ook al eens samen bijna verdwaald in Eindhoven (onderweg naar Yaltival). Ze is een schat van een vrouw en een top auteur! Ik wou haar dan ook eens een paar vragen stellen, dus dat gezegd; hier is ons interview:

1. Hoe ben je op het idee gekomen om de Truth or Dance-trilogie te schrijven?

Het idee kwam eigenlijk meteen al toen ik had bedacht om YA-boeken te gaan schrijven. Doordat ik zelf van mijn vierde tot mijn zestiende op een balletopleiding heb gezeten was de keus al snel gemaakt. Omdat ik graag thrillers schrijf was de volgende logische stap om er boeken van te maken die de duistere kanten van ballet laten zien, hoewel ik die tijd zelf vooral als heel leuk heb ervaren, want ballet is altijd mijn grootste passie geweest. Maar het idee voor de Truth or Dance-groepschat kwam pas later. Dat kwam eigenlijk vanzelf. Ik kan me niet eens herinneren dat het idee er ooit niet is geweest.

2. Had je voor je begon met schrijven al enig idee hoe je wou dat elk boek eindigde?

Ongeveer wel. Ik wist het begin van elk boek (in elk deel een proloog) en ik wist het einde van deel 3. De rest moest ik tijdens het schrijven invullen. Maar het is wel handig geweest dat ik van tevoren het einde al wist.

3. Ben je als auteur eerder een planner of een plotter?

Ik ben heel erg een planner, maar dat is pas sinds Fataal Spel. Daarvoor schreef ik meer op intuïtie maar liep ik veel vaker vast. Nu ik schematisch werk kan ik sneller schrijver en gaat het herschrijven ook veel makkelijker. Maar het is wel meer een houvast. Tijdens het schrijven is er genoeg ruimte voor de personages om andere wendingen te verzinnen. Gelukkig maar, want dat vind ik eigenlijk het leukste deel.

4. Hoe vond je de ideeën om het verhaal aan te vullen tot het einde?

In een schema bedenk ik wel van tevoren een deel van de verhaallijnen, maar tijdens het schrijven kan het zijn dat de helft weer verandert of dat iets wat ik heb bedacht niet blijkt te werken. Wanneer ik begin weet ik ongeveer het begin, midden en eind zeker, maar per hoofdstuk gaan de personages meer leven en begint het verhaal ook meer te leven. Dat komt eigenlijk vanzelf, alsof ik naar een film zit te kijken.

5. Heb je ooit moeilijkheden ondervonden tijdens het schrijven?

Ja, tijdens Fataal spel. Ik had hier wel veel voor gepland, maar het einde wist ik nog niet. Halverwege liep ik dan ook volledig vast omdat ik geen idee had waar ik naartoe werkte. Daarom bedenk ik nu altijd eerst het einde en ga ik dan terug naar het begin. Voor mij werkt dat beter.

6. Ben je tijdens het schrijfproces dingen over jezelf te weten gekomen?

Ja, er zit dan ook een hele hoop in mijn boeken over en van mij verwerkt. Mensen die de verhalen kennen zullen alles dan ook herkennen. Soms komt het voor dat ik iets schrijf en dat ik later hoor: ‘O, dat weet ik nog’. En dan denk ik dat ik dat had verzonnen, maar blijkt het echt gebeurd te zijn. Onbewust is dit dan in een boek terechtgekomen, terwijl ik het me bewust niet eens kon herinneren. Zo komen er soms een hoop herinneringen terug. Ook leer ik tijdens het schrijven meer over de persoon die ik ben, juist door steeds weer in iemand anders zijn huid te kruipen. 

7. Hoe ging het uitgeefproces voor jou? Heb je onmiddellijk een uitgeverij gevonden die je boeken wouden uitgeven?

Nee, in tegendeel zelfs. Dit is een lange zoektocht geweest.Ik begon in 2005 serieus met schrijven en stuurde mijn eerste boek (een volwassen thriller) naar verschillende uitgeverijen, maar kreeg eigenlijk alleen maar afwijzingen terug. Het was duidelijk niet goed genoeg. Ik las het nog een keer door en verstuurde het weer naar andere uitgeverijen. Eén bekende uitgeverij was wel enthousiast maar vond het niet in hun fonds passen, andere wezen het weer allemaal af. Tegen die tijd wilde ik alleen maar dat mensen mijn verhaal konden lezen, dus ik stuurde het naar een POD-uitgeverij en in 2009 kwam mijn debuut uit. Daarna kwam er nog een columnbundel van mij uit en schreef ik mijn volgende thriller, waarvoor ik dezelfde weg bewandelde, maar deze keer waren de afwijzingen positiever (hoewel het nog steeds afwijzingen waren). Er ging nog zoveel jaar overheen en er kwamen nog meer boeken uit (tussendoor maakte ik de switch van volwassen thriller naar YA-thrillers), maar uiteindelijk tekende ik in 2017 een contract bij Clavis voor Fataal spel.

8. Welk boek van de trilogie is jou favoriete boek? Welke vond je het leukst om te schrijven?

Ik denk toch het laatste deel, Dance or Die. Ik was zo blij toen ik ein-de-lijk het einde kon schrijven. Hier had ik echt naartoe geleefd, dat merkte ik aan alles. Ik had al minstens honderd keer het einde gedroomd, ik moest het alleen nog opschrijven. Ik hoop dat het ook het beste deel is geworden van de trilogie.

9. Schrijf je liever series of losstaande boeken?

Ik vond het heel leuk om een trilogie te schrijven, maar losstaande boeken vind ik het leukst, denk ik. Hoewel de kans ook aanwezig is dat ik de wereld van Truth or Dance heel erg ga missen, want ik heb wel langer tijd doorgebracht met deze personages.
Maar hierna staan er in ieder geval weer een paar losstaande boeken op de planning.

10. Als je één personage van je trilogie kon ontmoeten, wie zou je kiezen en waarom?

Ik denk toch India, het hoofdpersonage, omdat ik zo lang in haar hoofd heb gezeten (en zij in mijn hoofd). Dat schept toch wel een band, ook al bestaat ze in het echte leven niet.

11. Welk personage vond je het fijnst om over te schrijven en welke vond je het minst fijne?

Het fijnst: Levi, omdat ik hem heel leuk en lief vond. Het minst fijn: Maarten, want hem vond ik echt niet aardig, haha.

12. In de Truth or Dance-trilogie zitten veel personages van verschillende landen, is er een land dat je zelf nog heel graag wil bezoeken?

Nog zoveel! Ik heb echt heel weinig landen gezien, tot nu toe. Hoog op mijn lijst staat Aruba (dat merk je wel in Break a Leg), maar ook Marokko (vooral Marrakesh) en de Verenigde Staten.

13. Je hebt ondertussen al verschillende thrillers geschreven (de Truth or Dance-trilogie, Blindelings, Fataal spel…), wat vind je het leukst aan thrillers schrijven?

Het leukst vind ik dat ik me heel erg kan inleven in de angst die de personages voelen. Zo erg dat ik er zelf soms bang van word. En ik kan in het echt dingen zeggen als: ‘Ik ga even iemand vermoorden’, en niemand die er raar van opkijkt.

14. Je eerste boek kwam uit in 2009, is je schrijfstijl erg veranderd van toen tot nu?

Heel erg, maar daar ben ik ook heel blij om. Als ik nu terugkijk op mijn werk van toen wil ik echt alles veranderen. Voor toen was het goed genoeg, maar nu zou ik met die stijl niet meer wegkomen. Ik denk dat je met elk boek dat je schrijft beter wordt en dat je, als je die boeken op volgorde leest, die ontwikkeling ook goed in de boeken kunt zien.

15. Heb je buiten schrijven nog een andere job?

Ik ben sinds 2009 ondernemer. Niet dat ik daar altijd van had gedroomd, maar ik kon nergens een baan vinden. Ik begon toen als freelance redacteur (corrigeren en persklaar maken van boeken voordat ze naar de drukker gaan) en dat is uitgegroeid tot een fulltimebaan. Inmiddels geef ik ook verschillende onlinecursussen en reis ik Nederland door om workshops en lezingen te geven over schrijven.

16. Je bent al sinds 2014 actief op Youtube, wat is jouw ervaring over het combineren van Youtube met je persoonlijke leven als auteur?

Dit is een goede ervaring, want daardoor heb ik mijn bereik kunnen vergroten en hebben meer mensen mij op social media leren kennen, nog voordat ze mijn boeken kenden. Ook weten lezers nu beter wie ik ben achter de schermen (dezelfde persoon als op social media dus) en probeer ik iedereen mee te nemen in mijn leven.

17. Heb je advies voor beginnende schrijvers?

Zeg niet: ‘Ooit ga ik een boek schrijven’. Schrijf dat boek. Begin. Dan heb je de grootste drempel al overwonnen.

18. Wat vind jij dat er absoluut niet mag ontbreken in een goed boek?

Een spanningsboog, wat voor soort spanning dan ook. Iets waardoor je door wilt lezen en oprecht benieuwd bent naar hoe het verhaal afloopt.

19. Wat kunnen we nog van je verwachten in de toekomst? Nieuwe boeken, speciale projecten…

Heel veel boeken! Volgend voorjaar verschijnt de heruitgave van Blindelings en ik ga alvast beginnen met een volgend losstaand boek. En het speciale project waar ik de komende maanden mee bezig ben is de verfilming van Fataal spel. We gaan binnenkort beginnen aan het script, dus dat wordt een hele spannende tijd.

20. Waar zie je jezelf in 5 jaar vanaf nu?

Dan hoop ik meerdere bestsellers op mijn naam te hebben staan en wat meer vrije tijd te hebben (een betere  balans tussen werk en privé).


Dit was mijn interview met de lieve Chinouk Thijssen.
Ik ben heel benieuwd naar Dance or Die en al helemaal naar de verfilming van Fataal spel!

Heel erg bedankt voor je tijd Chinouk!

Xoxo Tessa

Een gedachte over “Interview: Chinouk Thijssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s